de administratie van je beperking

veel mensen staan er totaal niet bij stil hoevel administratieve rompslomp er bij komt kijken als je een beperking hebt. En dan nog de burocratie waar je regelmatig tegen aan loopt.

Als je een beperking hebt, maakt niet uit welke, moet je regelmatig dingen aanvragen. In eerste instantie is het vaak al een kunst om de juiste instantie te vinden waar je dat gene moet anvragen. Want voor het een moet je bij de zorgverzekering zijn, het volgende bij het UWV en anders bij de WMO.

Als je dan het juiste formulier hebt gekregen, moet je vaak hulp vragen om het in te vullen. Want ondanks de digitale wereld waar we inmiddels in leven, zijn lang niet alle formulieren digitaal in te vullen. Als je dat dan voor elkaar hebt, moet je vaak nog bewijzen toevoegen van je beperking. Meestal moet je daarvoor weer contact opnemen met de huisarts die je dan weer de juiste papieren moet verstrekken.

soms heb je ook een verklaring nodig van een instantie als Bartimeus of Visio, dit zijn organisaties voor blinden en slechtzienden. Maar vaak voordat je daar aan de beurt bent, ben je ook weer maanden verder. Terwijl je soms maar een simpel papiertje nodig hebt.

Als je dan alles hebt ingevuld en opgestuurd moet je vaak nog weken of maanden wachten voor je uitsluitsel krijgt of je dat gene wat je hebt aangevraagd ook gaat krijgen.

maar de tijd en energie die gaat zitten in dit soort administratieve rompslomp is echt heel vervelend. Die tijd en energie kunnen we beter ergens anders voor gebruiken.

ik heb laatst 4 mailtjes moeten sturen en twee telefoontjes moeten plegen om alleen maar het adres van mijn fysiotherapeut toegevoegd te krijgen in het online reserveringssysteem van het ziekenvervoer. En dat is dan een heel simpel iets.

Het is soms gewoon enorm frustrerend dat je overal achter aan moet gaan. En daarbij heel veel dingen moet je elke paar jaar weer opnieuw aanvragen. Bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp. Die is bij mij voor tweej aar afgegeven. Eind dit jaar mag ik weer in gesprek met de WMO of ik het nog steeds nodig heb. Totaal nutteloos natuurlijk dat gesprek want mijn visuele beperking gaat niet ineens over.

Kortom je beperking gaat vaak samen met een flinke administratie die regelmatig voor frustratie zorgt.

Tekening van een stapel papieren
Hand-drawn vector drawing of a Stack Of Paper Documents. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven